Hver sommer smører nordmenn seg inn med hvite kremer og spray – med håp om å beskytte seg mot solens sterke stråler. Men hva vet vi egentlig om solkrem? Er det så trygt som vi tror, eller skjuler det seg en falsk trygghet i det som skal beskytte oss?
Hva er solfaktor – og virker det?
Solfaktor, eller SPF (Sun Protection Factor), er et mål på hvor mye lenger du kan være i sola uten å bli solbrent, sammenlignet med om du ikke bruker solkrem. Har du en solfaktor på 30, betyr det at du i teorien kan være i solen 30 ganger lenger før huden blir rød. Men dette gjelder under ideelle forhold, og forutsetter at du bruker rikelig med krem – og smører ofte. Problemet? De fleste bruker for lite solkrem og smører seg for sjelden. Undersøkelser viser at mange får langt lavere beskyttelse enn det som står på flasken.Er solkrem farlig?
Det finnes debatt om visse kjemikalier i solkrem – særlig de som absorberes i huden. Enkelte studier har pekt på hormonforstyrrende effekter av ingredienser som oxybenzone, mens andre har vist at nanopartikler i fysiske solkremer (som inneholder sinkoksid eller titandioksid) kan skade vannlevende organismer. Men det er viktig å sette dette i perspektiv: De fleste helsefaglige miljøer, inkludert Verdens helseorganisasjon (WHO) og Kreftforeningen, understreker at fordelene med solkrem langt overstiger potensielle risikoer – så lenge produktene brukes riktig og i kombinasjon med andre solbeskyttelsestiltak.Hudkreft og føflekkreft: Hva sier forskningen?
I Norge er hudkreft den vanligste kreftformen. Malignt melanom, også kjent som føflekkreft, har økt kraftig de siste tiårene. UV-stråling fra solen (og solarium) er den største risikofaktoren. Forskning viser at regelmessig bruk av solkrem reduserer risikoen for både føflekkreft og annen hudkreft – når den brukes riktig. En stor studie fra Australia fulgte over 1 600 personer i flere tiår, og konkluderte med at daglig bruk av solkrem reduserte forekomsten av melanom betydelig. Men eksperter advarer mot “solkrem-modighet”: mange tror at de kan være i solen hele dagen så lenge de har smurt seg. Dette fører til økt total UV-eksponering – og paradoksalt nok høyere kreftrisiko.Så, hva er svaret?
Solkrem fungerer – men det er ikke en superhelt med kappe. Den er en del av et større beskyttelsessystem som bør inkludere klær, skygge og solbriller. Og viktigst av alt: fornuft. Så neste gang du pakker strandbagen, husk at solkrem ikke gir deg grønt lys til å steke hele dagen. Den gir deg litt ekstra tid – og mye bedre beskyttelse, hvis du bruker den riktig.
Fakta: Slik bruker du solkrem riktig
Bruk rikelig – en håndfull til hele kroppen.Smør deg 20 minutter før du går ut i sola.
Gjenta hver 2. time – og alltid etter bading eller svetting.
Kombiner med klær og skygge – særlig midt på dagen.
Kilder: Kreftforeningen, WHO, Folkehelseinstituttet, The Lancet, Environmental Working Group (EWG)