Ny forskning ved NIH

Kroppsspråket som kan avgjøre fotballkamper

Er du godf til å lese kropsspråket til andre spillere? (Foto: media-E AS ved hjelp av Ai)

Gjennom et omfattende forskningsprosjekt ved Norges Idrettshøyskole har forskere analysert kroppsspråket til spillere i elitefotballen og funnet at hver kamp er spekket med tusenvis av små, men potensielt avgjørende bevegelser.


Mens de fleste fotballsupportere følger med på mål, pasninger og sjanser, har forskere ved Norges idrettshøgskole (NIH) sett en helt annen vei – bokstavelig talt. 

– Et lag har mellom 2.000 og 3.000 kroppsuttrykk i løpet av én kamp, sier professor Geir Jordet ved NIH. Han har forsket på idrettspsykologi i en årrekke og er særlig kjent for sin ekspertise på straffesparkkonkurranser.

Jordet og forsker Ingrid Lian har analysert 18.000 kroppsuttrykk fra 32 kamper under VM i Qatar 2022. De har brukt spesialkameraer og manuell registrering for å kartlegge alt fra subtile signaler til tydelige følelsesutbrudd.

Ikke bare taktikk – også følelser


Forskerne skiller mellom taktiske og emosjonelle kroppsuttrykk. Taktiske uttrykk handler om kommunikasjon med lagkamerater og dommeren – som å peke hvor en pasning skal gå eller å be om ball. Emosjonelle uttrykk, derimot, handler om følelser: frustrasjon, glede, støtte eller sinne.

– Vi ser for eksempel på hvordan en spiller applauderer en lagkamerat eller kaster armene i været i frustrasjon. Slike uttrykk kan både bygge opp og rive ned et lag – alt avhenger av konteksten, forklarer Ingrid Lian, som er doktorgradsstipendiat ved NIH.

Et tydelig eksempel på positivt kroppsspråk så Lian under Norges 3-0-seier mot Italia på Ullevaal tidligere i år. Da applauderte Martin Ødegaard en lagkamerats takling med hendene hevet over hodet, midt i spillets gang.

– Det var en kraftfull og tydelig gest. Ødegaard hadde ballen, så alle fulgte med på ham – dermed ble støtten til lagkameraten veldig synlig og smittsom, sier Jordet.

Kroppsspråket smitter – og påvirker spillet


Smittsomt er nemlig et stikkord. Positiv energi fra én spiller kan forplante seg til hele laget. Det samme gjelder negative uttrykk, som kan føre til usikkerhet og svekket innsats.

Forskerne fant også at kroppsspråket endrer seg i løpet av kampen: Mens de taktiske uttrykkene er mest fremtredende i første omgang, øker de emosjonelle uttrykkene etter hvert som spillerne blir slitne.

– Midtstoppere og midtbanespillere har mer taktisk kroppsspråk, mens spisser og kanter viser mer følelser. Det kan handle om posisjon og oversikt, sier Lian.

Toppklubbene lytter – og lærer


Jordet og Lian har presentert forskningen for storklubber som Arsenal, Chelsea og Bayern München. Klubbenes interesse er stor, for kroppsspråk kan være blant de små marginene som skiller seier fra tap.

– Klubbene har allerede millioner av data om det taktiske og fysiske. Det psykologiske – hvordan spillerne føler og tenker – har vært langt mindre kartlagt. Nå kan vi gi dem innsikt i akkurat det, sier Jordet.

Ny måte å se fotball på


Et viktig mål for forskningen er også å endre måten publikum opplever kamper.

– Vi ønsker å gi seerne en ny dimensjon. Når du begynner å se på hvordan spillerne reagerer på hverandre, heller enn bare på ballen, åpner det seg en ny verden, sier Jordet.

Han oppfordrer folk til å se vekk fra ballen og følge med på de som står rundt – hvordan de beveger seg, kommuniserer og responderer på hverandre.

– Det handler egentlig ikke bare om fotball, men om mennesker og samspill. Det er nesten som magi, sier han.

Ingrid Lian har ett år igjen av sitt doktorgradsprosjekt, og flere av funnene vil bli presentert i tiden som kommer. Kanskje blir fotball-EM denne sommeren det første mesterskapet der fansen virkelig begynner å se fotball med nye øyne.

 
Tips til deg som vil se mer enn bare ballen:

Legg merke til hvordan spillere reagerer når lagkamerater gjør feil.
Se hvordan de kommuniserer når laget leder – og når det sliter.
Følg med på hvem som tar initiativ til støtte eller frustrasjon.
Prøv å observere det som skjer rundt ballen – ikke bare med den.


Neste gang du ser en kamp, kan du sitte på første rad til fotballens mest usynlige – og kanskje viktigste – forestilling.

Artikkelen er basert på en pressemelding fra kommunikasjonsavdelingen ved NIH.

Hva tenker du

Les også