PL med positiv trend;

Arsenal er blant de klubbene med mest skader

Til tross for at enkelte lag er hardt rammet viser likevel skadestatistikken positiv trend i Premier League.

Brighton, Ipswich, Tottenham og Arsenal er de klubbene som har hatt flest skader og spillere ute i PL. Men trenden skal likevel være positiv.


Spillerutmattelse, tett kampprogram og skader har vært blant de mest fremtredende temaene i Premier League-sesongen 2024-25 så langt.

Men er skadesituasjonen virkelig så ille? Og hvilket lag har det verst?

Med hjelp av data fra nettsiden Premier Injuries har BBC Sport sett nærmere på hvilke lag som har blitt hardest rammet av skader denne sesongen.

Her er de lagene som har hatt flest spillere skadet samt minutter ute i kamper.

Skader har lenge vært et sentralt tema i Premier League, men nye data viser at situasjonen kanskje ikke er så dramatisk som mange tror. Ifølge Ben Dinnery fra Premier Injuries Ltd har det vært en merkbar nedgang i skadetallene denne sesongen sammenlignet med fjoråret.

Hamstringskader dominerer statistikken


Per 10. desember 2024 utgjør hamstringskader hele 24 % av alle skader i Premier League, noe som tilsvarer 53 tilfeller. Dette utgjør samtidig 42 % av alle muskelskader, noe som gjør hamstring til en tydelig gjenganger. I tillegg peker Dinnery på ankel- og fotskader (34 tilfeller), kneskader (26), lyske/bekkenskader (23) og legg/hælskader (21) som andre hyppige skadeområder.

 

Positiv utvikling


Til tross for en følelse av økende skadeproblematikk blant mange, viser dataene en positiv trend. – Sammenlignet med samme tid i fjor ser vi en nedgang på rundt 20 % i antall skadehendelser og en reduksjon på omtrent 30 % i den totale belastningen for klubbene. Dette innebærer færre dager hvor spillere er utilgjengelige på grunn av skader, forklarer Dinnery.

Statistikken hans inkluderer kun skader som oppstod etter sesongstart. Spillere som allerede var ute med alvorlige skader, som Brentfords Rico Henry, Aston Villas Tyrone Mings og Brightons Solly March (alle med korsbåndsskader), er dermed ikke en del av tallgrunnlaget.

 

Utfordrende sammenligninger


Dinnery påpeker at direkte sammenligning mellom sesonger er utfordrende. Store turneringer, som sommerens mesterskap og det komprimerte VM i Qatar i 2022, har hatt betydelig innvirkning på spillernes fysiske tilstand. Likevel viser dataene en stabil trend over tid, spesielt når det gjelder muskelskader – og særlig hamstringskader.

– Narrativet om økende skader kan delvis være drevet av profilerte managere og tilfeller der nøkkelspillere, som Manchester Citys Rodri, har vært ute med skader, sier Dinnery.

Håndtering og tilpasning

Dinnery trekker frem Manchester City som et eksempel på en klubb som håndterer skadebelastningen godt. – Pep Guardiola administrerer troppen sin på en imponerende måte, og City har ofte lavere skadebelastning enn andre klubber.

Han kontrasterer dette med mindre profilerte klubber som Ipswich og Brighton. – Kieran McKenna i Ipswich og Fabian Hürzeler i Brighton klager ikke over skadene, selv om de har mistet sentrale spillere. For Ipswich handler det om å tilpasse seg Premier Leagues tøffe tempo og intensitet, mens Brighton i fjor også måtte håndtere et krevende europaprogram.

– Fotball er en kontaktsport, og skader vil alltid være en del av spillet. Likevel er det verdt å merke seg at klubber som Brighton presterer godt til tross for utfordringer. Dette er kanskje et resultat av smart spillerrekruttering og god bredde i troppen, avslutter Dinnery.

Saken har vært omtalt i BBC. 

Hva tenker du