Ja til VAR må håndheves med jernhånd

Ja til VAR betyr at årets store slag i norsk fotball endte med en overbevisende seier til fotballens framtid. Når Eliteserien starter får vi svar på om krigen er vunnet.


321 STEMTE FOR, 129 stemte med Rosenborgs forslag om å avvikle videoassistert dømming (VAR) så snart som mulig, og i kjølvannet av lørdagens knusende nederlag tar Norsk Supporterallianse til orde for at alle som «hater jævla VAR» respekterer fotballtingets avgjørelse.

Leser man avstemningen og supporternes første reaksjon som et fotballresultat, er det 2-0 til fornuften.

Husker man det som skjedde på Lerkendal 21. juli i fjor – da Rosenborg-Lillestrøm ble sabotert, stoppet og avlyst - er det fortsatt grunn til bekymring.

De mest ihuga VAR-haterne har så langt til gode å lytte til andre argumenter enn sine egne, så hvorfor tro at de vil starte nå?

Og:

Hvordan vil de supporter-styrte nei-klubbene Rosenborg, Brann og Vålerenga sanksjonere egne fans om helvete bryter løs igjen?

PÅ ULLEVAAL STADION har Norsk Toppfotball (NTF) og Norges Fotballforbund (NFF) begge hendene på rattet, hvilket betyr at de er forberedt på det verste når konsekvensene av fotballtingets vedtak møter Eliteserien 2025. Det forteller mye om frontene som har tilspisset seg og som gjennom fjorårssesongen ble stadig mer aggressive. 

Illusjoner om at 321-129 lørdag ettermiddag legger VAR-ballen død er ikke-eksisterende.

Supportere med finlandshetter og bandana – det bittelille fåtallet som hisser opp noen flere og på mange måter hevder de eier retten til å gjøre som de vil - har en historie som viser at de ikke er til å stole på.

NTF og NFF kjemper for flertallet og verdiene norsk fotball er tuftet på, tribunebøllene gjør det stikk motsatte.

Skal norsk fotballs verdier om trygghet og inkludering i det hele tatt ha en mening, må eventuelle supporter-aksjoner i 2025 slås ned på med jernhånd.

I BODØ/GLIMT HAR klubbens daglige leder, Frode Thomassen, satt et eksempel til etterfølgelse. Lurer Rosenborg, Brann og Vålerenga på hvordan de skal håndtere supporterne som ikke hører på andre meninger enn sine egne, ring han.

I Bodø er det Bodø/Glimt som bestemmer på Aspmyra, ingen andre.

Hvis du ikke kan leve med opplevelsen basert på fotballens vedtatte regelverk, bli hjemme.

Du må gjerne være uenig og ytre din mening – det er tribunens rett - men grensa går ved sabotasje av spillet.

Supportere som ikke kan innordne seg spillets og klubbenes regler for gjennomføring av kamp – de som ikke skjønner at uenighet skal løses i fellesskap - må kastes ut av fotballen.

DET ER MANGE årsaker til at VAR-debatten er blitt så opphetet og konfliktfylt i Norge. Den viktigste må klubbene ta på sin kappe. 

Da situasjonen tilspisset seg og trengte tydelig og bestemt ledelse etter Lerkendal 21. juli, valgte altfor mange klubber å møte supporterne med silkehansker.

Læringen av det er at hensikt og handling er to forskjellige ting.

I krevende situasjoner er det ikke nok å lytte og mene bra.

Man må gjøre bra. 

NORSK TOPPFOTBALL OG Norges Fotballforbund har sanksjoner klare og vet hva de skal gjøre om eliteseriekamper utsettes for sabotasje i 2025. Spørsmålet er hva klubbene gjør om supporteralliansens oppfordring ikke lyttes til.

Å ville noe er ensbetydende med å velge ubehag foran trygghet.

Spørsmålet blir derfor om viljen til å rydde opp i egne rekker er sterkere enn frykten for mindretallet som ødelegger?

Bodø/Glimt har vist veien og demokratiet i norsk fotball har nå gitt de utsatte klubbene et massivt mandat (321-129) til å ta tilbake makta.

Tida er overmoden for å fortelle bøllene hvem som bestemmer i norsk fotball.

Hva tenker du