E-nytt tester Polestar 3:

VIDEO: Et smykke av en bil til terningkast 5

Denne bilen, en Polestar 3, nylig lansert, er et smykke av en bil.(Foto: Lasse Olsrud Evensen)

Polestar 3 er et smykke av en bil hvor de første ble levert i sommeren 2024. E-nytt jubler for en sabla kul bil.


Den er rålekker å se på. Ligger som en padde på veien. Interiøret er upåklagelig. Innvendig er den under kjøring omtrent støyfri. Brukergrensesnitt på menyen som er særdeles oversiktelig og lett å forstå. Jeg snakker om Polestar 3, et smykke av en bil hvor de første ble levert sommeren 2024.

Her har virkelig Polestar løftet seg opp til å bli en reell utfordrer i luksusklassen av elektriske SUVér, for ja: bilen vi kjørte, en fullspekket versjon koster fort vekk godt over 800.000 kroner.

Bilen vi kjørte var en Polestar 3 Long range Dual motor med Pilot & Plus-pakker 2025 model. Fargen, en gråfarge ved navn Jupiter, hadde det man kaller MicroTech Charcoal. Bilen var utstyrt med noen skikkelige valser av noen 20- tommers hjul som produsenten har kalt  Aero vinterhjul. Innvendig var det en liten skjerm ved rattet med de aller nødvendigste informasjoner. Midt på dashbordet en 20 tommers skjerm hvor grafikken var behagelig å se på uten at den var sjenerende under kjøring.

Etter å ha sett bilen kun på bilder, ble jeg veldig overrasket da jeg så den med egne øyne. I positiv forstand. Det er noe med formen som er veldig tiltalende – og med noen karroseri-detaljer som ingen av de andre kan by på. Hør:

Visste du at bilen har spoilere både foran og bak? Ja, du hørte riktig. Ved første øyekast ser du det ikke, men helt fremme på panseret er det en spoiler for å presse bilen ned mot underlaget, bak sitter det en på hekken som gjør akkurat det samme – i tillegg til å gjøre bilen mer aerodynamisk samt økonomisk å kjøre. Og sannelig min hatt sitter det ikke to spolere på karosserisiden bak ved bakhjulene også. En ting er at dette sikkert er aerodynamisk.  Men Polestar har også klart å gjøre dette til vakre detaljer. Med den litt karakteristiske butte formen foran vil de fleste forbinde bilen med varemerket Polestar (og Volvo).For e-nytt er det et pluss at bilen har særtrekk. Dessverre ser for mange av dagens SUVER ser merkelig like ut.

Etter sigende skal bilen ha en rekkevidde på over 500 km, men det er under helt andre temperaturer enn nå som kuldegradene har inntatt landet. Med full tank vil det være vanskelig å komme seg over 40 mil men det er forøvrig helt akseptabelt i forhold til konkurrentene. Den lader også med akseptabel hastighet og laderne slår seg fort inn uten for mye styr. Ved 250 kw (ikke mange hurtigladere som gir det), skal 10-80% gå på ca 30 minutter. Du må nok regne med å stå opp mot 50 minutter ved lading langs veien før du har nok strøm til å kjøre videre.

 

Bilen har en dual eletrisk moter 4X4 med hele 517hk. 0-100 gjøres unna på 4,7 sekunder og således er den ikke den raskeste i klassen men det er uvesentlig. Her er det nok av krefter til effektive forbikjøringer noen som etter min mening er det aller viktigste. Det som imponerer mest, er kjøreegenskapene. Denne bilen ligger som en padde på veien og er en våre testbiler det siste året som kommer desidert best ut av akkurat dette punktet. Og når man således sitter i seter med absolutt alle innstillingsmuligheter, samt at kupeen er så og si støyfri, gjør dette kjøreopplevelsen luksuriøs. Ja, såpass luksuriøs at det nesten kan bli litt kjedelig. Mørkekjøring er upåklagelig med lykter som LED-frontlys. Kameraene rundt bilen er i HD og har 1,3 megapixel som i seg selv ikke er imponerende.

La meg legge til at vi kjørte bilen med en  stor henger. Polestar 3 kan dra 2200 kilo på kroken. Selv om strømforbruket øker betydelig, kunne man nesten ikke kjenne at det var hektet på en stor skaphenger.

Bilen låses opp og igjen med et nøkkelkort. Dette er såpass nytt at det tok litt tid å vende seg til. Smart for de som har en kortmappe og trives med den slags remedier. Personlig skulle jeg ønsket med en litt tradisjonell nøkkel.

Bilen er utstyrt med et formidabelt lydanlegg som vil gjøre musikkopplevelsen veldig god dersom man ønsker å spille høyt. Allerede i standard lyd opplegg funker det fint og dersom du selv vil skru equilizer kan du få god respons både i diskant, mellomtone og bass avhengig av hvordan du selv liker det.

Men det er noen få punkter som gjør at denne bilen IKKE vil få høyeste terningkast. Det er forholdsvis liten plass i bagasjerommet. En familie på tur må være flinke i pakkingen. Og vi må innrømme at vi hadde litt problemer med feilmeldinger i displayet som gjorde at bilens computer måtte restartes. Dette kommer produsenten enkelt til å løse med en oppdatering, men likevel litt irriterende. Likeså at det å felle ut hengerfeste er litt trøblete samt at åpning av bakluke (slik vi forsto det) kun kan gjøres fra bilens betjeningsskjerm inne i bilen. 

Når det er sagt. Dette er kanskje den beste bilen vi har kjørt av de vi har testet. Og som vanlig gir vi terningkast som denne gangen blir en litt svak femmer som raskt vill blitt en sterk dersom barnesykdommene hadde vært luket ut på denne bilen.

Hva tenker du