Kan Sander Eitrem vinne?

Her er alle spenningsmomentene i EM på skøyter

Kan han bli Europamester?

Kan Sander Eitrem bli Europamester? Hvem er hans sterkeste konkurrenter? Og hvordan vil våre beste sprintere klare seg. Her noen vurderinger over helgas EM på skøyter i Heerenveen.


For første gang på 34 år, har Norge en favoritt til å bli Europamester på skøyter. Fredag og lørdag avholdes de europeiske mesterskapene i sprint i Heerenveen, mens lørdag og søndag er Thialf arena for  tradisjonelle EM allround med Peder Kongshaug som utfordrer og Sander Eitrem som favoritt. Og i dameklassen har vi Ragne Wiklund som med en brukbar 500 meter vil være av utfordreren til  gullmedaljen sammenlagt.

SPRINT

MENN: Men først sprint for menn og kvinner fredag kveld og lørdag.. To ganger 500 meter og to ganger 1000 meter hvor raskeste mann og kvinne sammenlagt blir Europa-mester.

I herreklassen har vi med tre løpere: Bjørn Magnussen, Spk Falken, Henrik Fagerli Rukke, Hol IL, Pål Myhren Kristensen, Arendal IL

Bjørn har vært vår beste sprinter denne sesongen etter at Håvard Lorentzen ga seg. Han fikk en liten skade etter 500 meter i NM rett før jul, men prøvde seg på en 1000 meter i Hamarlekene sist helg. Han merket ingenting til skaden, ble nummer to på distansen med 1.10.56 etter Henrik Fagerli Rukke fra Hol - som forøvrig vant begge 500 metere og begge 1000 metere i Vikingeskipet. Henrik er i god form men kan ikke forventes å hevde seg helt i toppen.

Hvis vi er veldig positive, kan vi få med Bjørn Magnussen i medaljekampen. Et langt opphold gir imidlertid usikkerhet, men slik han var før jul, er det teoretisk mulig. Han gjorde 34.99 i Bejing i slutten av november. Den store hjemmefavoritten er Jenning de Boo fra Nederland.

I fraværet av russerne, som tidligst kan komme tilbake neste år, er Marten Liiv fra Estland en av de største utfordrerne. Liiv skrev historie for to år siden ved å bli den første esteren noensinne til å nå pallen i en internasjonal mesterskapskonkurranse, og i 2023 tok han bronse.

Med De Boos nåværende toppform, hvor han har vist imponerende tider denne sesongen, er han den største favoritten. Den 20 år gamle Groninger har med tider på 34,29 sekunder på 500 meter og 1.07,34 på 1.000 meter hatt den beste sesongen noen gang for en europeisk skøyteløper.

Hva siste nordmann, Pål Myhren Kristiansen kan få til, er usikkert. 

Den store favoritten, Jutta Leerdam. (Foto: Lasse Olsrud Evensen)

KVINNER: Sjansen er stor for at den nederlandske nasjonalsangen vil runge hele fire ganger gjennom hallen hvor superkjendis Jutta Leerdam kan sikre sitt tredje EM-gull., 

Leerdam er den ubestridte favoritten i EM sprint. For to år siden vant hun foran Femke Kok, som deltar til tross for at hun trakk seg etter to distanser under det nasjonale sprintmesterskapet. Kok ble likevel valgt ut av skøyteforbundets uttakskomité. Det er bemerkelsesverig siden Nederland i all hovedsak praktiseres amerikansk uttagning.

Leerdam har vært uslåelig på spesialdistansen 1.000 meter i nesten fire år i Thialf. Men alt avhenger av om hun får til den korteste sprintdistansen dersom hun skal slå Kok. Leerdam har sesonbeste på 37.50 og 1.13.72 på hjemmebane i november. Hun viste ikke denne formen i det nederlandske mesterskapet i romjula.

Kok har bedre sesongbeste på 500 meter med 37.39 i romjulen. 1000 meteren er ikke på samme nivå: 1.15.23 - og det er nettopp på denne distansen at man forventer Leerdams overlegenhet som gjør at hun vinner i sammendraget.

Norske kvinner sliter med å holde seg i A-gruppa i verdenscupen. Julie Nistad Samsonsen, Fana IL og Carina Jagtøyen fra Leinstrand IL er våre løpere. Julie er nybakt norsk mester og vant distansene hun stilte opp i under Hamarlekene. Men hun er nesten halvannet sekund etter  Leerdam og Kok på den korteste distansen og mellom tre og fire sekunder på 1000 meter. Vi håper på en topp 10-plassering for Julie som har 38.74 og 1.18.51 som sesongbeste.

Den utenlandske konkurransen for nederlenderne kommer blant annet fra Vanessa Herzog fra Østerrike (mester i 2019, bronse i 2023), polske Kaja Ziomek-Nogal og Andzelika Wojcik, samt Sofia Thorup-Prosvirnova. Den russiskfødte Thorup-Prosvirnova, som har representert Danmark etter sitt ekteskap med den danske skøyteløperen Viktor Hald Thorup, har i denne sesongen satt mange personlige rekorder. Thorup-Prosvirnova byttet fra shorttrack til langbane og er en seriøs utfordrer på den internasjonale scenen.

ALLROUND

MENN:Her må de nederlandske skøyteløperne, inkludert Snellink, Huizinga og Bosker  konkurrere motc Sander Eitrem og den italienske langdistansespesialisten Davide Ghiotto. Ghiotto er to ganger verdensmester på 10 000, men spørsmålet er om han kan begrensetapt tid på de kortere distansene 500 og 1.500 meter.

Sander Eitrem fra Skreia og Nord Odal, er den sterkeste konkurrenten for det nederlandske trioen på 500 meter: I Vikingskipet sist helg gjorde han 37.18 på 500 meteren. Men det er først og fremst på 1500 og 5000 meter vi kan forvente kanontider. Han gjorde unna en 3000 meter på 3.37.75 i Hamar sist helg. Aldri har vi sett Sander så sterk. 

Sander Eitrem, for første gang siden 1991.

Trykket på Eitrem er stort, ettersom det er hele 34 år siden Johann Olav Koss sist ga Norge en europeisk tittel i allround. For to år siden ble Eitrem nummer to, bak den fraværende Patrick Roest som ikke klarte å kvalifisere seg.

Herreallround har en rik historie, og dette er den 115. utgaven. I motsetning til allround har EM i sprint vært en del av programmet i kortere tid, og i Thialf konkurreres det i år for femte gang om de europeiske titlene.

Etter Eitrem utgjør også Peder Kongshaug en trussel fra Norge. Han er en av de få allroundere som kan gå 500 meter på 35 sekunder, og i forrige helg i Thialf gikk han raskere enn verdensrekordtiden på 3000 meter, som tilhører hans landsmann Eskil Ervik.

Tiden 3.36,74 blir imidlertid ikke anerkjent, ettersom treningsløpet ikke oppfylte ISU-kravene.

Bart Swings er løperen med mest erfaring. Belgieren deltar for tiende gang i et europamesterskap i allround og har tatt én sølvmedalje og to bronsemedaljer tidligere.

Tredje Normann er Kristian Gamme Ulekleiv, men vi kan normalt ikke forvente at han skal kunne kjempe der oppe i et mesterskap. La oss håpe på en topp 10-plassering.

KVINNER: På kvinnesiden kan Beune bli en del av en eksklusiv gruppe. Hvis hun vinner tittelen, blir hun den tredje kvinnen gjennom tidene, etter Atje Keulen-Deelstra og Ireen Wüst, som har både den nederlandske, europeiske og verdensmestertittelen i allround. For to uker siden vant Beune den nederlandske tittelen etter en intens kamp mot Merel Conijn.

Rijpma-de Jong måtte nøye seg med bronse under det nederlandske mesterskapet. Hun vant de tre foregående utgavene av det europeiske mesterskapet, og hun kan bli den første nederlandske skøyteløperen som vinner gull fire ganger på rad. Dette har kun blitt oppnådd av tre tyske kvinner: Andrea Ehrig, Gunda Niemann-Stirnemann og Anni Friesinger.

I fravær av femdobbel mester Martina Sáblíková (som er skadet) ser den største utenlandske konkurransen mot de nederlandske stjernene ser derfor ut til å komme fra Ragne Wiklund.

Ragne Wiklund er utfordrer til EM-gullet. (Foto: Lasse Olsrud Evensen)

Den norske løperen tok sølv for to sesonger siden og må forsøke å begrense tapet på 500 meter så mye som mulig. Hun gikk en 500 meter i Vikingskipet på 40.73, men hun må prestere bedre i Thialf slik at hun ikke taper for mye før 1500, 3000 og 5000 meteren. Sesongbeste på 1500 meter er 1.57.24, 3000 meter pp 4.00.10. Hun kjørte en sterk 3000 meter i Hamarlekene med begge armer på ryggen, noe som vitner om at hun i alle fall har langdistanseformen inne.

Joy Beune har følgende sesongbeste på god is under det nederlandske mesterskapet i Heerneveen i romjula: 500m, 39,44, 1500m 1.54,69, 3000m 4.01,03, 5000m, 6.55,67.

Det blir vanskelig for Ragne å matche henne på 500 meter og 1500 men vi kan håpe på at Ragne får fullklaff mens at Beune kan ha mistet litt av toppformen hun måtte produsere for å kvalifisere seg til dette mesterskapet.

Junioren Aurora Grinden Løvås fra Nord Odal stiller også, men er mest med for å hente erfaring og kunnskap for fremtiden. Aurora har ikke truffet med formen så langt og har ikke vist fremgang fra i fjor.

 

Hva tenker du