Her kommer svaret:

Dette er snø

De siste dagene har vi hatt stort snøfall i store dfeler av Norge. men hva er egentlig snø?

I Norge har det vært snøkaos de siste dagene. Offentlig kommunikasjon stopper opp, det er farlig å kjøre bil, folk snør inne og det blir ofte fare for større naturkatastrofer. Men hva er egentlig snø?


Snø er et fascinerende og viktig naturfenomen som oppstår når vanndamp i atmosfæren kondenserer og fryser til iskrystaller. Disse iskrystallene samler seg og danner snøfnugg, som faller til bakken når lufttemperaturen er tilstrekkelig lav.

Hvordan oppstår snø?


Snø oppstår når fuktig luft avkjøles til under frysepunktet, og vanndampen kondenserer til iskrystaller. Disse krystallene binder seg sammen og danner snøfnugg. Lufttemperaturen og fuktigheten påvirker både formen og størrelsen på snøkrystallene. De mest komplekse og symmetriske krystallene dannes når temperaturen er mellom -2 og -15 grader Celsius.

Kan snø være farlig?


Snø kan være både vakker og farlig. Tunge snøfall kan forårsake snøskred, som er en stor fare i fjellområder. Store mengder snø kan også skape trafikale problemer, skade bygninger, og forstyrre kritisk infrastruktur. Kulde og dårlig sikt under snøvær kan utgjøre en risiko for menneskers helse og sikkerhet.

Dert snør...

De største snømengdene i verden og Norge

Den høyeste målte totale nedbøren av snø gjennom en sesong som noen gang er målt i verden, var på Mount Baker i Washington, USA i 1998–1999 da de målte 28,96 meter. Dette var mer enn den forrige rekorden som var holdt av Mount Rainier i Washington, USA som i 1971–1972 fikk 28,5 meter med snø. Dagsrekorden er fra Silver Lake i Colorado i USA med 1,93 meter i 1921. I Norge er det Ålfotbreen på Vestlandet som har den største målte snødybden, omtrent 15 meter snø har blitt målt der hvert år.

Snøkrystaller


Snøkrystaller kommer i mange forskjellige former, avhengig av temperatur og fuktighet under dannelsen. De vanligste typene inkluderer stjerneformede dendritter, platekrystaller, og kolonner. Hver snøkrystall er unik, og deres symmetri og kompleksitet har fascinert forskere i århundrer.

De har mange forskjellige former og mønstre, men de har alle en sekskantet symmetri på grunn av iskrystallens molekylære struktur. Her er noen av de vanligste formene:

Stjerneformede dendritter: Disse er de klassiske snøfnuggene som ofte blir avbildet. De har et komplekst, forgrenet mønster med seks hovedgrener.
Plater: Disse er flate og tynne, ofte sekskantede, med en jevn eller mønstret overflate.
Kolonner: Disse ser ut som små, sekskantede prismer eller sylindre. De kan være hule eller faste.
Nåler: Tynne, avlange krystaller som ser ut som små nåler.
Kombinerte former: Noen snøkrystaller kan ha en kombinasjon av flere former, for eksempel en kolonne med stjerneformede dendritter på endene.
Irregulære former: Snøkrystaller som har kollidert med andre krystaller eller som har smeltet og frosset igjen, kan ha uregelmessige former.


Hver snøkrystall er altså unik, selv om de deler de samme grunnleggende formene, avhengig av temperatur og fuktighet under dannelsen.

Hvor i verden finner vi snø?


Snø finnes hovedsakelig i områder med temperert og kaldt klima, inkludert Arktis, Antarktis, og høytliggende fjellområder over hele verden. Land som Canada, Russland, Norge, og Sveits opplever ofte mye snø om vinteren. Noen områder, som Saharaørkenen og deler av tropene, opplever sjelden eller aldri snø. Enkelte steder, som ørkener og lavtliggende tropiske øyer, har sannsynligvis aldri opplevd snøfall.

Og her i Norge?

En regner at snøleggingen begynner i september-oktober i de høyeste fjelltraktene i Sør-Norge og indre Troms og Finnmark. I lavereliggende strøk kommer snøen først i november-desember. I lavlandet er den viktigste måneden for snøsmelting april, men totalt smelter det mest snø i mai og juni. Høyt til fjells kan snøsmeltingen kulminere i juli–august. Det blir ofte liggende noe snø igjen på bakken i høyfjellet, som blir dekket av ny snø når høsten kommer. Som oftest er snømengden på Fastlands-Norge minst i volum tidlig i september. Snømengden i fjellet spiller en viktig rolle for vårflommen og for fyllingen av reguleringsmagasinene. Av den grunn brukes det en hel del ressurser på å måle snømengden for å lage prognoser for hvor stort bidrag den vil gi til kraftproduksjonen.

Om alle fjellstrøk i Norge defineres som det arealet som ligger over barskoggrensen på Østlandet og Trøndelag, og ellers over lauvskoggrensen, kan en si at gjennomsnittlig maksimalt snømagasin (lagret snø) her er lik halvparten av det totale årsavløpet.

 

Hva tenker du